welkom

op de site van 4e Cie Mat, Werl
.....DVT
aankomst Dagelijkse (Duitse) Verlofgangerstrein in Brussel-Zuid, zaterdagochtend 27 maart 1982...

DVT

Voor de beroepsmilitairen en dienstplichtigen waren er twee DVT's die 'dagelijks' reden van Brussel naar Duitsland en omgekeerd. De eerste DVT reed op 28 augustus 1946 tussen België en West-Duitsland. Het LTB (Lokaal Transport Bureau) deed de controle in de treinstations (militaren met een rode armband met treinwiel).

Er was een noordelijk traject en zuidelijk traject. Het noordelijk traject, Brussel–Leuven-Tienen-Landen-Liège-Verviers-Welkenraedt-Aachen-Düren-Köln-Hagen-Soest-Geseke-Warburg-Kassel.
Het traject Brussel-Soest duurde ongeveer 6 uur en half.
Het zuidelijk traject Brussel–Leuven-Tienen-Landen-Liège-Verviers-Welkenraedt-Aachen-Düren-Köln-Troisdorf(Spich)-Siegen duurde ongeveer 5 uur en half.

Deze treinen waren gratis voor de miliciens in Service-Dress(*) en vertrokken vanuit verschillende stations via Aken van en naar Warburg.
Er was niet elke dag een DVT voor elk garnizoen want de ene keer reed de DVT vanaf Keulen het zuidelijk traject in West-Duitsland, de andere keer het noordelijke traject.

Beide trajecten passeerden vanuit Brussel komende: Aken, Düren en Keulen.
Vanaf Keulen begon in feite pas het zuidelijk- of het noordelijk traject.

Voor de garnizoenen die verder dan Keulen lagen was er dus niet elke dag een DVT.

De uurregeling van het noordelijke traject wijzigde in de loop der jaren meermaals.

Sommige kazernes lagen niet op een treinroute zodat er transport (DAF-legerbussen of soms ook MAN-legertrucks...) werd voorzien naar het dichtsbijgelegen station op de treinroute.

De trein vertrok om 01.30 uur in Warburg en kwam toe in Brussel om 9.00 uur (Noordelijk traject).
Vanuit Brussel vertrok deze om 13.00 uur (12u44) voor een negen uur durende rit.De militairen gekazerneerd in Keulen, Duren en Aken maakten weinig gebruik van de DVT omdat de uren te slecht waren.
Vele gingen met eigen vervoer naar huis.

Deze DVT's hebben gereden tot in 1996.

(*) Enkel bij de afzwaai, was het dragen van het uniform (Service-Dress) voor miliciens verplicht.(1982)


Bron: Flickr/J. Brauns/©EVB